Je kunt geen dagblad openslaan of nieuwssite openen zonder alweer een artikel over seksuele intimidatie. We kennen nu allemaal de verhalen over de “Pussygrabber in Chief”, of over Harvey Weinstein, en ook Kevin Spacey is nu negatief in het nieuws. Maar.. Er zijn nog veel meer cases bekend. Heel veel bekende namen komen nu ook naar buiten als slachtoffer en er is een hele #metoo beweging op gang gekomen. Veel contact tussen mensen vindt plaats op de werkvloer. Dus het is niet onlogisch dat er op het werk ook seksuele intimidatie voorkomt. En onderzoek geeft dit ook aan. In ieder geval ervaren jaarlijks 134.000 mensen ongewenst seksueel gedrag van collega’s of leidinggevenden. 134.000 mensen. Ik moet zo’n getal altijd even laten bezinken. Honderd-vier-en-dertig-DUIZEND, dat is het maximaal aantal bezoekers van De Kuip, De Johan Cruijff Arena en Het GelreDome, gecombineerd. En dat aantal dus per jaar. Schrikbarend veel, Kan ik spreken van ervaring op dit gebied? #metoo? Tja, ik moest even denken, maar ik heb wel eens meegemaakt dat er sprake was van seksueel gedrag naar mij toe. Het maakte me toen ongemakkelijk, maar ik stond in de sterke positie om er een eind aan te maken. Het was ongepast gedrag, maar ik wist ook dat ik er niet langdurig mee te maken zou hebben. Het dienstverband werd namelijk al beëindigd en er kon direct ook afscheid worden genomen. “En nee, een intiem afscheidsetentje zit er dus niet in…” Ik heb er geen zaak van gemaakt. Ik durfde er ook geen kwaad achter te zoeken. En erger nog: ik gaf mezelf ook iets van de schuld, want ik vond dat ik dan maar wat minder vriendelijk had moeten doen... Maar ik realiseer me direct, wellicht denken nog veel mensen op deze manier, en worden dit soort incidenten nog wel eens met “de mantel der liefde bedekt”. Vergeef me de woordspeling. Ik kan me echt heel goed voorstellen dat er nog heel veel niet wordt gemeld. Daarom is het heel goed om stil te staan bij wat seksueel gedrag is en wat dat betekent als het plaatsvindt op de werkvloer. Wat zijn de voorbeelden? Bron: Arboportaal Verbaal:
Vanwege de impact zijn werkgevers verplicht om alle vormen van seksuele intimidatie te voorkomen. Niet makkelijk. Maar je kunt als werkgever echt wel een verschil maken! Je moet het in ieder geval niet doodzwijgen. Of andere belangen voorop stellen. Stel in de eerste plaats beleid op en laat duidelijk weten dat dergelijk gedrag niet wordt geaccepteerd. Uiteraard stel je als werkgever ook een vertrouwenspersoon aan. Ik wil vooral nog even aandacht geven aan de werknemers die te maken hebben met seksuele intimidatie. Wat kun je doen als het je overkomt op je werk? (Bron: Arboportaal)
Ik spreek de wens uit dat door de huidige hoeveelheid aan nieuwsberichten er een verbetering tot stand wordt gebracht en het aantal gevallen van seksuele intimidatie verder gaat afnemen. Vooral een werkgever kan en moet hierin veel gaan betekenen. Tot slot: dank voor het lezen! Andere Robait-artikelen:
0 Comments
Leave a Reply. |
Details
Archieven
Juli 2022
Categorieën
Alles
|